Kako najaviti utakmicu?

photo-miro-gabela-hajduk-hr

photo: Miro Gabela, hajduk.hr

Press konferencije u press roomu HNK Hajduk su performansi sami po sebi. Čak i kada se nema što pametno za reći, društvo koje se okuplja često bude zanimljivije samo po sebi od svega onoga što bude rečeno.

Kad malo razmislim, sve ono što prati Hajduk gotovo u pravilu je zanimljivije od onog što momčad pruža na terenu. Tako se često više isplati gledati prema sjeveru nego prema terenu, način upravljanja klubom je veći predmet prijepora od sustava igre momčadi, pa isto tako ponekad više uživam pratiti pitanja i način pisanja novinara o onome što čuju na press konferencijama, od onog izrečenog na istima.

A ovakve press konferencije kao danas su poprilično teške, posebno za one koji su po dužnosti suočeni s novinarima koji imaju neke svoje dužnosti, neke svoje ideje, a u slučaju Hajduka, često i neke svoje specijalne agende.

Jer što pametno da trener Hajduka kaže neposredno prije nego se ukrca u autobus i zaputi se prema Opatiji, gdje će dočekati sutrašnju utakmicu na Rujevici?

Idemo po tri boda? Ma daj, pa tko bi pametan to rekao? Nisi ljude dobio pet godina, fali ti nekoliko prvotimaca, a momčad je u formi da ni pred put u Solin nemaš pravo tako nešto reći, a da ne riskiraš biti obješen na stup srama kad uvijek objektivni sudac Mlakar odsvira kraj.

Idemo po bod? Onda kreće paljba; trener Hajduka koji se boji neke Rijeke, Skijaški trener, koji traži alibije i s kojim ne možemo očekivati velike rezultate.

Da bude iskren i da kaže da se nada da nas neće nakantat? Možda bi to još bilo i najbolje, uvijek se može vadit da pila naopako, (još jedna fraza koju mrzim, uz sve poštovanje velikom Anti Mladiniću) pa ako izvuče bod biti junak, a ako izgubi može reći ono što je istina; Rijeka ima istog trenera već nekoliko godina i zna se tko vodi momčad, a riječki novinari pušu u isti rog s klubom i ne pada im na pamet prestati.

Spomenuo je to Pušnik, o da. Pitanje je je li itko slušao. Rekao je da se nada da će i on ostati u Hajduku nekoliko godina i pokazati ono što zna. Značilo bi to da je i rezultat stigao na Poljudsko Šetalište, ali je trener vjerojatno svjestan da su mu šanse male, jer strpljenja nema.

Zato je i dodao da se nada da će barem onaj koji dođe iza njega dobiti tu šansu. I rekao veliku stvar, te na neki način dao packu svojim poslodavcima, koji su bivšeg trenera smjenili bez nekog konkretnog razloga, bar ne javno obznanjenog, a sad ne odaju dojam uprave koja čvrsto stoji iza svog izbora.

Trenutni trener Hajduka ima princip da ne odaje momčad ni taktiku prije utakmice, pa se novinari igraju pogađanja. Pa se press konferencije svode na licitaciju imenima, koju trener a priori odbija.

Pušnik je u početku svog vođenja prve momčadi Hajduka počeo u jednom stilu, kao da je očekivao nešto drugo pri dolasku u Split, pa se poveo za primjerom Ćire Blaževića, uvjeren da ta priča ima prođu u Splitu kao u neka, srećom prošla vremena.

Pa je brzo shvatio da ima malo iskrenih prijatelja u press roomu, a suočen s članovima Hajduka na ćakuli dobio i potvrdu da se od njega očekuje rad, napredovanje igre i igrača, te rezultati, a ne duhovite dosjetke i najave koje će biti milina za one urednike koji jedva čekaju puknut naslov koji doduše nema veze s onim izrečenim, ali privlači klikove.

Stišao je zato ton, pokušava biti realan i često pogodi u srž stvari svojim najavama, ali to ne dolazi do šire publike. Bude on i dalje duhovit, a često i šarmantan, ali taj moment ostaje bez odjeka, jer se očito suspreže.

I sad bih ja kao novinar iz te press konferencije trebao najaviti utakmicu na Rujevici.

Pa mi ostaje napisati ono što ja mislim, jer nakon onog izrečenog na druženju s trenerom nisam ništa pametniji nego sam bio prije.

Utakmica će se igrati pred ispunjenim stadiončićem u predgrađu Rijeke, stadiončiću koji onemogućava Hajduk da ima podršku navijača na koju je navikao.

Ukoliko je ikako moguće, bilo bi krasno kad bi igrači Hajduka u toj činjenici pronašli motiv da iz dišpeta pruže ono najbolje od sebe, da se ne ustraše te novokomponirane tradicije, da shvate da igraju protiv jedanaest profesionalaca koji samo igraju nogomet.

Bilo bi krasno da je trener pripremio igrače na šablonske, ali visoko automatizirane kretnje igrača Rijeke, koje u teoriji nisu nezaustavljive, dapače. Još ljepše bi bilo da je pripremio nešto novo u igri momčadi u crveno-plavim dresovima sa starim-novim sponzorom na prsima.

I bilo bi krasno da za koju godinu imamo trenera koji će pobijediti u Rijeci, u svojoj petnaestoj utakmici na klupi Hajduka u tom gradu. A kao što je rekao sam Pušnik, to ne mora biti on. Ma da budem iskren, bio bih jako iznenađen da to bude on, što ne znači da mu to od srca ne želim.

Sudar je ovo dvaju svjetova hrvatskog nogometa, dvije vizije budućnosti. Ona treća, koja trenutno vlada hrvatskim nogometom nema budućnosti, i zanemariva je ukoliko ćemo kao država početi primjenjivati zakone i vratiti se osnovnim postulatima sporta.

Rijeka ima svoj put. Taj put je dijametralno suprotan od puta koji je izabrao naš klub i to nije uopće loše. Ono što je dobro za Rijeku je što se tog zacrtanog puta drži i ne mijenja kurs, makar često izgleda da vodi u provaliju. Rijeka i nije imala drugi izbor. Rijeka nema taj navijački korpus, pa je profit jedino što može proizvesti uspjeh na sjevernom dijelu Jadrana.

Hajduk je odabrao svoj put. Jedini mogući. Vrijeme je da se odredi kurs i da se s njega ne skreće, umjesto da se nakon prva dva udara vala, a valova ima kao u najgorim olujama Pacifika, preispituje kurs i traži nove kapetane.

Trener Pušnik rekao je još jednu, najveću sportsku istinu; odlučuju igrači na terenu.

I zato, Lovre, Ante, Marko, Ahmede, odlučite sami hoćete li napraviti ono što je potrebno. Pronađite dišpet i pružite si zadovoljstvo da izađete s terena Rujevice kao pobjednici. Makar i izgubili utakmicu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s