REDOVNO POSLOVANJE I POTRESI

“Na 115. sjednici NO Hajduka održanoj 3. prosinca 2016. godine, predsjednik Uprave Ivan Kos i sportski direktor Mario Branco stavili su mandate na raspolaganje Nadzornom odboru, što je Nadzorni odbor odbio i dao im povjerenje.

Usvojen je plan i program rada Uprave za tekuću sezonu 2016/2017 te je dana prethodna suglasnost na imenovanje novog trenera.”

Smjena trenera je u nogometnom klubu uobičajena stvar. Isplata odštete za raskinuti ugovor je u svakom poslovnom odnosu potpuno uobičajena stvar. Pogreška u izboru kadra je isto tako uobičajena stvar.

Problem je kad se pogreške događaju prečesto. Za sad, predsjednik Kos je očito pogriješio s izborom trenera, a jesu li nadzornici pogriješili s izborom Gospodina Kosa kao predsjednika, pokazat će broj njegovih budućih grešaka.

Pa ćemo na koncu i mi, članovi Hajduka znati jesmo li pogriješili kad smo birali nadzornike, baš kao što je normalno u svakoj demokratskoj instituciji.

Ono što Hajdukovu demokraciju čini toliko različitom od uobičajenih sustava koji su demokratski samo u dijelu mogućnosti izbora, ali u utjecaju na izabrane često minorni, događati će se večeras u velikoj dvorani splitskog FESB-a.

Nakon što smo izabrali svoje saborske predstavnike, nemamo baš neke mogućnosti utjecati na njih, pa tako često imamo slučajeve da prosječni Hrvat nakon izbora doma čupa kosu jer je glasao za određenu opciju ne bi li se riješio neke druge, a onda ta njegova opcija uđe u koaliciju baš s onom protiv koje je naš junak htio da se bore.

Našem junaku ne preostaje ništa drugo nego čekati četiri godine da se osveti, obično glasajući za neke treće koji onda opet mogu što hoće jer nikakvog sustava kontrole nema. “Nad Saborom samo nebo”, kaže krilatica, a narod zna da je iznad Sabora stranačka stega.

E pa član Hajduka periodično ima šansu sjesti s onima koje je izabrao, priupitati ih za ama baš svaku i najsitniju odluku koju su donijeli, tražiti odgovore i na najškakljivija pitanja, a kako je prosječan član Hajduka ipak solidno informiran i više nego dobro pripremljen, obično donese transkript sa zadnjeg druženja pa postavlja pitanja točku po točku.

Hajduk je u problemima samo ako čitate izdanja onih kojima smeta takav način upravljanja, jer u takvom načinu upravljanja direktor Hajduka ne može odvesti novinara na ručak a da ga nitko ne priupita zašto i kako to.

Hajduk je smjenio trenera. Isplatiti će mu odštetu. Legalno, preko računa, sa svim pripadajućim davanjima. Sportski direktor i predsjednik su radi krivog izbora ponudili ostavke, NO je odbio. Sve po pravilima struke.

U nekim klubovima isplaćivane su multimilijunske odštete fantomskim klubovima, u neke su navodno stigle stotine milijuna odštete dok igrači nemaju ni za papar, ali potres je kad Hajduk isplati trećinu onoga što je ustvari dužan.

O potvrđenim optužnicama za stotine milijuna pronevjerenih iz GNK neću niti započinjati, jer to je izašlo tek kao jednodnevna vijestica, nigdje potresa na Maksimiru, nigdje panike, nema nikih problema.

Eto, ja predlažem članovima Hajduka da večeras amenuju predsjedniku da odvede splitske novinare na druženje uz ribu i vino barem jednom u polusezoni. Čisto da ovi potresi i panike na Poljudu dobiju mekšu notu.

Kad se već kritizira, neka se kritizira na pun želudac, lakše se podnese.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s