SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI ILI DUBOKO GRLO NA SPLITSKI NAČIN

Novinar koji nije pogledao film iz naslova propustio je puno. Film Alana J. Pakule iz 1976 s Dustinom Hoffmanom i Robertom Redfordom u glavnim ulogama raspliće priču o najvećem političkom skandalu u modernoj američkoj povijesti, po kojem se i dan danas aferama dodaje sufiks –gate, po hotelu Watergate, iz kojeg je afera i krenula.

Kod nas u Splitu, stvari idu drugačije. Ne trebaju nama Woodward i Bernstein, mi u Splitu svi sve znamo. Samo ima jedan problem, kako je rekao najveći novinar među Splićanima: „Ima puno lipih stvari, ali ne smin kazat…“

Legendarna je to rečenica iz Velog Mista, tako imanentna splitskom mentalitetu. Pa tako svakodnevno preko socijalnih medija, ili zadimljenih kafanskih stolova dobijam informacije kako se u Hajduku događa antirevolucija, a Naš Hajduk da su preuzeli Mamićevi ljudi.

Kako sam ja kao neki novinar, a k tome pokušavam biti i dio one kritične mase koja gura Hajduk prema naprijed, pokušam sve to istražiti, saznati ima li istine u tome, tražim od sugovornika da mi daju bilo kakvu podlogu, pismeno, mailom, dimnim signalima.

Najčešće sve okonča sa „ma nema smisla, ionako ne bi virova, ali znan ja, čuja san iz prve ruke“.

Nažalost, među onima koji takve poluinformacije spremno objavljuju su i brojni novinari. Koji bez pardona objave ono što su čuli u kafiću, naravno ograde se onim „šuška se“, ali nemaju problem s tim.

Kaže novinarska struka da bi nešto bilo informacija trebaš imati minimalno dva izvora, a po mogućnosti i treći, nezavisni. O muci koju su Bernstein i Woodward prošli ne bi li dobili potvrdu za svoje informacije snimljen je cjelovečernji film, koji je i četiri Oscara dobio.

Poanta je shvaćanje ta dva izvora, često naši novinari, kao loši đaci, kad čuju istu stvar od dvije osobe bez problema uzmu to kao dva izvora. Nema veze što su obje osobe to čule od neke treće i što uopće nisu izvori, nego oni koji „su čuli“.

Često je i to sasvim dovoljno, Pa onda ti tipovi postanu „dobro informirani izvori“; a kako najčešće imaju puno lipih stvari, a ne libe se kazat ih, eto nam potresa na Poljudu i panike pod zapadnom tribinom.

Svaka informacija koja može otkriti bilo kakvu nepravilnost u Hajduku je dobrodošla. Naš Hajduk ima svoju „zlatnu zviždaljku“ i evo što oni imaju za reći na tu temu;

„Molimo sve navijače, sadašnje i bivše zaposlenike Hajduka, sadašnje i bivše članove Nadzornog odbora, sadašnje i bivše igrače, novinare, zainteresirane pojedince i tvrtke koje imaju ikakva saznanja o sumnjivim aktivnostima u Hajduku da svoje dokaze ili samo sumnje prijave na email zlatna.zvizdaljka@gmail.com ili poštom na: Udruga Naš Hajduk; Zrinsko Frankopanska 17; 21000 Split.“

Ja sam informacija dobio puno. Većinu sam pokušao istražiti, neke nisam jer su bile smiješne, a neke, priznajem, nisam, jer su bile toliko strašne da me bilo strah da ne otkrijem da su istinite, pa sam to prepustio onima drugima.

Kako znam da bi oni rado dočekali takve vijesti kojih se ja plašim „na volej“, sretan sam kad vidim da ih ne objavljuju i da se mogu opet posvetiti pisanju o klubu onako kako ja mislim da bi trebalo.

Moji dobro informirani izvori kažu da će Hajduk okončati godinu u plusu. Moji dobro informirani izvori kažu da će učlanjivanje za 2017.-u godinu početi za koji dan. Moji dobro informirani izvori kažu da je atmosfera u momčadi stvarno odlična.

Moji dobro informirani izvori kažu da nas čeka duga cesta. Još godinama. I da se spremite na još puno udaraca. I na to da cesta vjerojatno i nema kraja. I da uživate u putovanju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s