KAKO VJETAR PUŠE I POMOĆ SVETE LUCE

Sveta Lucija, ili Luce kako je u Dalmaciji nazivaju, vjerojatno je najpopularnija svetica kod djece, a razlog je jednostavan, Luce ostavlja poklone pod jastukom, najčešće slatkiše, a u moderno doba i nešto novca.

Za one koji žele znati više, Sveta Luce zaštitnica je slabovidnih. Vrlo prigodno, ovih dana progledavaju mnogi koji su godinama zatvarali oči pred nepravilnostima u hrvatskom nogometu.

Već je toliko vremena prošlo od kad se upozorava da su navodni uspjesi vodstva hrvatskog nogometa samo paravan za pljačku ogromnih razmjera, da ja više ne znam je li to pet, deset ili dvadeset godina.

Ovih dana, kad su i optužnice podignute, a vlast polako ali sigurno povećava distancu od nogometne klike, a čak i najveći mediji raspliću priču o kojoj pojedini novinari pišu već desetak godina, događa se to da i oni poltroni koji nepogrešivo biraju pobjedničku stranu polako počinju “progledavati”.

Podsjeća me ovo lagano shizofreno stanje oko nogometa na ono stanje pred sam raspad Jugoslavije, kad su mnogi “uvjereni” komunisti pronalazili duboku vjeru u sebi, pa na sav glas počeli pričati o tamnici naroda i vremenu kad se nije smjelo biti Hrvat, dok su ih oni koji su najnormalnije išli u crkvu i javno deklarirali svoje Hrvatstvo u čudu gledali.

Sjećate se onih tv komentatora koji su kod slavlja hrvatskih klubova na evropskoj sceni, a nije ih nedostajalo tih dana, znali spomenuti “zastave kojima tu nije mjesto”, iako su se samo nekoliko mjeseci kasnije zaklinjali da su cijeli život sanjali dan kad će ta ista zastava postati i službena.

Nezgodno je to sa sjećanjem i javno zabilježenim stvarima. Nezgodno je kad si u jednom trenutku partijski sekretar, a nekoliko mjeseci kasnije sa pozicije državotvorca napadaš kolege da su jugonostalgičari.

Uzgred budi rečeno, napadaš iste ljude koje si samo koju godinu ranije napadao zbog rušenja bratstva i jedinstva i nacionalizma, a sa pozicije jugoslavenskog unitariste.

Odoh ja u povijest, ali današnja situacija me oduševljava, jer već vidim dan kad će novinari s državne dalekovidnice i jedinog sportskog dnevnika u državi za koju godinu docirati recimo  Jurišiću, Vukoviću i Holigi o tome kako su se oni iznutra borili protiv Mamića dok Mamića još ni bilo nije.

A u isto vrijeme će ih proglašavati nečim, jer će ova trojica (a njih trojicu sam uzeo samo za primjer) i neke buduće sportske vlastodršce prozivati za svaku grešku i za svaku nepravdu, dok će junaci ove naše priče opet stajati uz njih nepokolebljivo.

Kako reče jedan moj poznanik poznat po pretrčavanju iz tabora u tabor: “Pa nisam se ja promijenio, promijenila se vlast.”

Poučen tim iskustvom, ne čudim se što se sinoć na državnoj televiziji novinari i komentatori čude nesposobnosti i neznanju naših nogometnih djelatnika.

Nije mi čudno što oni tek danas “shvaćaju” da nam je sudačka organizacija katastrofalna. Znam da i oni znaju sve o sudskoj presudi bivšim čelnicima, znam da znaju da je sve isto.

Ne čudim se što ni jučer to nisu spomenuli. Spomenuti će jednog dana. Spomenuo je jednom Igor Tudor, natjeravši rumenilo u obraze voditelja ovog ljeta.

Ne čudim se, jer me na koncu i veseli. Jasno mi je da su takvi tipovi uvijek nepogrešivo na pobjedničkoj strani.

Ne smeta mi, jer dobro znam kako su oni vjesnici neupitnog poraza klike koja vlada hrvatskim nogometom.

Batrga se ta klika još uvijek, pa nam ovih dana podmeće priču o regionalnoj ligi. Jeste li primjetili kako se nekako u ciklusima pojavljuje ta priča. Malo huligani, malo regionalna liga. I ovaj put se našlo onih koji su nasjeli na taj spin, a ja, eto neću, jer smatram da je priča toliko deplasirana i prozirna da ne treba na nju trošiti više od jednog pasusa u tekstu.

Ne znam je li Sveta Luce pomogla da pojedinci progledaju, ja je mogu samo zazvati da pomogne i onima koji se još uvijek prave slijepi pored zdravih očiju.

U međuvremenu, dijete u meni se veseli što ću danas, na dan Svete Luce, dragim ljudima moći pokloniti Hajdukov kalendar za 2017.-u godinu koji će danas biti predstavljen na Poljudu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s