MIRIŠE NA FRITULU?

Prosječan Dalmatinac, koji novine po navici čita “straga”, dakle od posljednje stranice prema prvoj, često okončava čitanje istih kad dođe do sportske rubrike, jer vidio je što će biti na televiziji, kakvo će biti vrijeme, povirio u horoskop, iako nikad neće priznati, pregledao osmrtnice, jer red je, a onda preletio preko vijesti iz rukometa, atletike, mačevanja, plivanja, vaterpola i košarke, ne bi li stigao do vijesti iz nogometa. Točnije, Hajduka.

Prosječan Dalmatinac, čitajući te tekstove o Hajduku prije gotovo svake sezone ili polusezone, kao što je ova, htio – ne htio, potpada pod utjecaj tekstova napisanih u toj rubrici.

Tako se ovih dana, pregledavanjem tih rubrika, internetskih portala i slušajući izvještaje na radio valovima lako može zaključiti da je Hajduk bolji nego ikad u zadnjih nekoliko sezona, da je trener netom pristigao iz Katalonije novi Mesija koji vodu pretvara u vino, a dojučerašnje balvane koji su se sudarali po terenu pretvara u moderne bekove i vrhunske veznjake koji zuje kao osice i da im obučeš crvene dresove mislio bi da je Heynckesov Bayern na terenu a ne četvrta momčad HNL-a.

Smatram da postoje razlozi takvog nelogičnog dizanja atmosfere bez stvarne podloge. Svjesno, ili nesvjesno, stvara se podloga za bacanje u blato prvim porazima, koji će neminovno doći.

Bio sam svjedokom nekih momenata u prošlosti kad su novinari inzistirali kod nekih trenera na odgovorima na pitanja o porazima, a treneri bili u čudu, jer pobjede nisu ni najavljivali. Pa novinari uzvraćali, ali prije sezone najavljivalo se to i to, a sad imamo ovo.

A poanta je u tome da nitko osim istih tih novinara, koji zbog prodaje, klikova ili nekih drugih, nedokučivih razloga stvaraju dojmove koji sa stvarnim stanjem stvari tek donekle mogu imati veze, jer da se razumijemo, nitko neće svjesno pisati laži, ali kao da se svi zajedno nađu u nekom polutransu i ne vide očite stvari.

A očite stvari su da Hajduk još uvjek nema ni blizu konkurentnu momčad čak ni za HNL. Da financijska moć kluba još nije ni blizu onoga čemu Hajduk i njegovi navijači teže. Da je to ista ili lošija momčad nego prije nekoliko mjeseci kad je klub okončao polusezonu na četvrtom mjestu.

A trener nije čudotvorac. Trener je možda dobar, možda je loš, možda je vrhunski, ali stvarne rezultate njegovog rada moći ćemo vidjeti nakon godinu ili dvije.

Pa tako ispada da će u prvoj utakmici Hajduk pregaziti susjeda s Parka Mladeži bez većeg problema. Stvorena je atmosfera u kojoj bi pobjeda od 1-0 bila skoro pa neuspjeh. Jer osim što je Hajduk u atomskoj formi, susjed s kolačima je u nevjerojatnim problemima, kojima se mogu čuditi samo oni koji ne znaju baš ništa o nogometu i poslovanju, ali to je druga tema.

A što kaže trener?

“Gledao sam kup-utakmicu, Split je odigrao inteligentniju utakmicu nego Hajduk. Govore kako Split ima problema, ali činjenica je da je Split pobijedio 2-1 u Kupu. Ja ne razmišljam o problemima, nego o onome što se događa na terenu.”

A što očekuje od sezone, od koje prosječan Hajdukovac, ako čita novine i portale redovito, može očekivati čak i uključivanje u borbu za sami vrh, jer ako sve pobjedimo do kraja, nikad se ne zna..?

“Idemo dan po dan, iz utakmice u utakmicu pokušati pobjeđivati, vidjet ćemo gdje će nas to dovesti. Najvažnije je osvojiti tri boda protiv Splita, pa onda tri protiv Istre, ne smijemo razmišljati drugačije, ne smijemo razmišljati o konačnom plasmanu i trećem mjestu.

Sasvim normalno, trezveno, čak i dosadno razmišljanje. Zapravo, nekako mi se čini da je to jedan od najvećih problema onih koji trenutno vode Hajduk na svim poljima. Dosadni su.
Nema skandala, nema neprimjerenih izjava, svi nešto staloženo i mirno o ciljevima.

Pa treba pronaći neki skandal, jer na Poljudu nikad ne smije biti dosadno, zar ne? Pa se rade bombastične najave gdje im mjesta nema, stvaraju se drame tamo gdje ih nema; najčešće samo naslovima, jer u tekstu je teško pronaći pravu dramu, pronalaze se ljudi koji nisu u Hajduku ali su u njemu nekad bili, a kud ćeš boljeg trača od bivše ljubavnice, a euforija se stvara tamo gdje joj nema mjesta.

Ukoliko Hajduk danas ne dođe do pobjede, što je sasvim realna mogućnost, očekujem dramu. A ukoliko uzme sva tri boda, lakše nego bi se očekivalo i utrpa nekoliko komada u mrežu Splitovog rezervnog golmana, očekujem bar jedan naslov o frituli koja je zamirisala nakon što je ispečena zajedno s drugim kolačima na Parku Mladeži.

Što se ovog portala tiče, najava može stati u dvije riječi: sretno, Hajduče!

 

fotografija: Miro Gabela, HNK Hajduk

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s