Sustav ili igrači – besmislena dvojba

Lako je biti general poslije bitke. Svi smo često čuli tu poslovicu i dobra je ona, ako se pravilno iščita, međutim postoji uvijek neko ali koje treba uzeti u obzir. Nije lako biti general ikad. Osim valjda kad si general u mirovini (a i onda je zeznuto ako postaneš ministar, ali to je druga tema o kojoj smo rekli da nećemo više).

General poslije bitke nije gotov s poslom. Jer predstoji sljedeća bitka, a kad ste nogometni trener, postoji ih još puno, i stižu svakih nekoliko dana. Nadajmo se da će ih naš Joan imati svakih nekoliko dana cijelu jesen, iako smo jučer bolno saznali da je to gotovo pa nemoguća misija za ovaj i ovakav Hajduk.

Ne želim ispadati pametniji no što jesam, ali od samog početka sezone pišem kako smo na odličnom putu, ali daleko od cilja i bez ikakvog razloga da budemo euforični.

Kako sam sinoć bio u nekim osobnim dvojbama oko nastavka vođenja ove stranice, pa sam pregledavao stare tekstove i hrpu komentara na iste, koje se trudim čak i ne čitati previše, u poluvremenu utakmice sam usput pregledao reakcije na društvenim mrežama.

Barcelona. To je to. Dominacija. Tika taka. Igrači od 20 milijuna eura. Ohandza heroj a ne zločinac. I tako sve nešto u tom stilu.

Kako nas je euforija do sada nekako zaobišla, možda i samom činjenicom da nismo igrali na Poljudu još, možda i zato što smo se malo opametili, pa pušemo i na hladno, sinoć nas je čim nas je zahvatila ošamarilo brže nego ikad.

Točno sat vremena trajala je euforija navijača Hajduka, zamirisalo je na titulu, planirala se proslava u zadnjem kolu na Rujevici, planirao se put u Lyon na finale Europa lige…

A onda, Onaj Netko Tko Upravlja Svime, ili možda samo neizbježna logika stanja stvari nas je poklopila brže no ikad. Prvi gol, za koji su krivi svi, jer niz pogrešaka je tako dugačak da (kao i obično u sportu) ne možeš okriviti jednog igrača, nas je još ostavio relativno mirnima, ali reakcija nakon toga, (pri tom ne mislim na grešku Juranovića, jer nije problem u njegovoj xavijevskoj lopti u dubinu za protivničkog napadača) je bila ono što nas je vratilo u stvarnost.

A što se dogodilo?

Dogodilo se to da se raspao sustav, a sustav, ma koliko dobar bio uvijek čine ljudi, u ovom slučaju igrači. I zato sam već u naslovu napomenuo kako je ta dvojba uvijek besmislena. Jer da bi igrači funkcionirali na terenu, treba postojati sustav, a da bi funkcionirao sustav, moraš na terenu imati igrače koji ga znaju provesti.

Problem ovog Hajduka je što je ovaj sustav još daleko od implementiranog u momčadi, a puno još imamo igrača koji se vraćaju nekim refleksima i navikama iz dugogodišnjeg lošeg rada, čim sve nije onako kako je nacrtano.

Iz sustava smo u ove četiri ovogodišnje utakmice ispali dva puta. Slučajno ili ne, oba puta taman nakon što je iz igre izišao onaj kojeg smo ismijavali – Savvas Gentsoglou. Nije on genijalan igrač, daleko od toga. Međutim, primjetno je kako unosi mir, i što je puno važnije – ravnotežu u igru Hajduka.

Na stranu što ove godine ima i poneku asistenciju, pa čak stigne i zabiti gol, kao sinoć, činjenica je da on omogućava suigračima određenu dozu sigurnosti, i u napadu i u obrani. Kad Hajduk napada, on je uvijek tu negdje, na slobodnom dijelu terena, spreman da primi loptu, ili da je oduzme protivniku ako Hajduk izgubi posjed, ili da barem zasmeta dovoljno dok mu se suigrači vrate. Malo ga pomnije pratim ovih zadnjih par utakmica, količina njegovog nevidljivog posla je izuzetna.

Zatvara leđa, otvara prostor, pokriva rupe. I oba puta kad je izišao, igra nam je izgubila na kvaliteti. A do tad ga na terenu nisi puno ni primijetio.

Na Carillu je da pronađe ravnotežu i bez Savvasa, jer idealan sustav nikad ne ovisi o jednom kotačiću. A ovo što smo vidjeli jučer nam je potvrda da smo daleko od idealnog, i da nam predstoji još puno rada.

I puno glupih poraza i puno kidanja članskih i puno onih dragih utakmica s 5 tisuća ljudi na Poljudu u kojima tako bolno slatko uživamo.

A euforiji ćemo nakon ovog valjda jednom zauvijek reći zbogom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s