Should I stay or should I go?

Svi znaju što je najbolje za Nikolu Vlašića, svi znaju što je najbolje za Hajduk, svi znaju koliko novaca od transfera kome pripada, svi znaju koliko ga Everton namjerava platiti, a istina je da u stvarnosti, osim onih direktno upletenih u posao, malo tko zna više od nagađanja.

Pa ću ja krenuti iz drugog kuta, jer ja iz kuta navijača Hajduka ne znam je li za klub bolje da Vlašić ostane ili da ode za određenu količinu novaca. Ja to jednostavno ne znam, i nemojte odmah skakati, jer pričamo čisto hipotetički.

I zato ću zapravo reći nešto protivno svemu onome što se piše i govori ovih dana, a govori se kako je Nikola Vlašić prerastao ovu ligu i ovu sredinu i da je spreman igrati u Evertonu i u Premier League.

Neću se uhvatiti u klopku, pa napisati da nije spreman, ali ću reći da uopće nisam uvjeren da jest. Jer ajmo analizirati na osnovu čega mi tvrdimo da je on na razini Premier League. Na osnovu onoga što znamo o njemu, naravno, ali ajmo malo pogledati koliko je on to utakmica protiv takvih protivnika odigrao.

Evo, dvije. Dvije u tjedan dana. I pokazao da se s njima može nositi u dvije utakmice u sedam dana. Pokazao je strašan potencijal, nema spora. Ipak, ja sam u onoj prvoj utakmici vidio da i nije bio baš tako dominantan kako se sad govori i piše. Ako laže moj dojam, pogledajte još jednom utakmicu s Goodisona.

Najveći upitnik u ovoj cijeloj priči nije nad time može li Nikola igrati u Engleskoj. Ja čak mogu misliti da može. Stvar je hoće li.

Jer nešto sumnjam da će trener Evertona biti oduševljen Niksijevim potencijalom i posložiti igru tako da momak sa Žnjana bude uvijek nekako slobodan između linija. Njega ne zanima potencijal, njega zanima rezultat.

Sumnjam i da će imati strpljenja za njegove momente kad se zna odmoriti po nekoliko minuta na terenu. Pa će Nikola, ako ne bude dominantan, sjediti na klupi.

A u Engleskoj se ne trenira kao u Hrvatskoj, pitajte bilo koga. Tamo se igra svakih nekoliko dana, i ako momak od 20 godina sjedi na klupi, nema baš nešto prostora za napredak. A Nikoli treba još puno napretka i još puno ispravljanja nedostataka.

Da se razumijemo, malo mi je igrača u životu bilo draže od ovog momka, ali mislim da bi njegov odlazak u ovom trenutku bio pogrešan potez za njega. Mislim da mu treba barem još jedna, ako ne i dvije godine odrastanja i sazrijevanja u poznatom okruženju i mislim da mu treba iskustvo igranja u reprezentaciji.

Ovo doista ne pišem kao navijač Hajduka, jer mislim da su Hajduku jako potrebni ti milijuni koji bi došli u blagajnu. Jer ukoliko Vlašić ostane, Hajduk je taj koji preuzima rizik. Nema garancije da će Niksi za godinu ili dvije vrijediti više, na koncu, novi ugovor koji bi se u tom slučaju trebao potpisati bio bi još viši i vjerojatno još nepovoljniji za klub.

Hajduk u slučaju transfera dobiva financijsku injekciju, a što dobiva Nikola? Dobru plaću i gladijatorski profesionalizam za dvadeseti rođendan. Ej, dvadeset godina.

Prerano, ako mene pitate. Možda i uspije, ali godinu dana napretka uz ovakav tretman kakav sad ima u svojem klubu neće dobiti nigdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s