Ustati, otresti blato s dresa i sprintati!

Slika govori tisuću riječi, a ova poviše teksta govori sve.

Nisu momci i cure na sjeveru očekivali baš takav pad i baš tako brzo, ali možda je to i dobro, tko zna..?

Okretanje leđa nakon utakmice nije značilo okretanje leđa klubu, nego okretanje leđa momčadi koja je na terenu bila nedostojna dresa koji nosi. U Osijeku, samo osam dana ranije, nakon možda i težeg i neočekivanijeg poraza sa sjevera Gradskog Vrta se orio aplauz.

Navijači, barem oni koji su stvarno navijači, ne ubrajam tu turiste koji zalutaju pogledati utakmicu kad je neka „jača“, najbolje osjećaju kad nešto ne štima.

U svojoj šizofrenoj situaciji, u kojoj pokušavam živjeti kao navijač, a raditi posao novinara i komentatora, često se suzdržavam.

Često se suzdržavam na tribinama, posebno na gostovanjima, jer znam da bi mi bilo kakva ishitrena reakcija mogla priskrbiti nekakvu zabranu odlaska na utakmice, a onda bi ovaj mali projekt koji guram ostao bez uvida iz prve ruke.

U uredima kluba, kad sudjelujem na događanjima za medije se opet suzdržavam, jer neka pitanja ne želim postaviti, znajući da bi u određenim medijima bila zaspinana tako da bi u kombinaciji s odgovorima i s malo mašte koje nikad ne fali u takvim situacijama, bila najbolji dokaz kako je u klubu sve trulo.

A ja ću sad napisati, bez suzdržavanja da je nešto trulo u svlačionici Hajduka.

Ja doista ne znam što, mogu samo pretpostavljati na osnovu nekih sitnih znakova, nekih iskustava kroz desetljeća praćenja kluba, kroz neke sitne grimase djelatnika kluba i igrača kad im se postavi neko sporedno pitanje.

Ali vidim da neke stvari ne štimaju. Je li riječ o ljubomori zbog plaće, je li riječ o ljubomori zbog statusa, je li riječ o sabotiranju suigrača, trenera, kluba, ja to ne znam.

Ali vidim da se ne daje najbolje od sebe na terenu.

I ne, odmah da se razumijemo, ovo nije tekst o „našoj dici“, jer onaj koji najbolje razumije ono o čemu ću sad pisati je u Hajduk došao u svojoj dvadesetsedmoj godini. Odrastajući van kluba, gledajući ga sa strane, gledajući svoje prijatelje, navijače Hajduka, spoznao je veličinu kluba za koji igra.

Pa sad ponekad izgleda kao Ivica Olić, da ne kažem Forrest Gump naše momčadi. Trči i sprinta i kad treba i kad ne treba, što nailazi na oduševljenje navijača, a kod nekih suigrača očito nailazi i na podsmijeh.

Jer trener će pravilno reći Anti Ercegu da ponekad treba i pametnije trčati, ne trošiti se na one baš besmislene sprinteve, ali zna svaki trener da mu više vrijedi jedan takav od deset onih koji neće zasprintati ni kad treba.

I zato bi trener i sportski direktor trebali detektirati stanje u momčadi. Objasniti im da nije važno tko je koliku plaću dobio, da nije važno tko igra a tko ne igra, da nije važno tko će dati gol, tko će pucati penal, a tko slobodni udarac u opasnoj zoni. (kad smo kod toga, treneru, dajte natjerajte ovu dvojicu – trojicu što žude za tim da treniraju slobodnjake nakon treninga barem pola sata)

Objasnite im da su profesionalci. Objasnite im da im nitko nije držao pištolj na glavi kad su potpisivali ugovor s Hajdukom. Objasnite im da dok Hajduk ispunjava svoju stranu ugovora, da su oni dužni ispuniti svoju.

A ako nisu shvatili, objasnite im da se na njihovoj strani ugovora, zbog toga što je na memorandumu grb Hajduka, nalazi i neupisana obaveza po kojoj na terenu, bilo na treningu ili na utakmici, a bez obzira na to nalazi li se s druge strane Real, Oriolik, Dinamo ili Rudeš, oni moraju sprintati i kad ne treba, uklizavati i kad je besmisleno, i moraju pokazati emociju dok igraju nogomet.

Jer Hajduk i njegovi navijači to zahtijevaju od njih. I zato sve one koji nemaju tu kvalitetu u sebi, izvolite odstraniti.

Jer Hajduk nema više vremena za lažnjake.

I kao što poruka s fotografije kaže, padat ćemo još puno puta. Ali padove vam nikad nitko neće zamjeriti, samo nedostatak volje za ustajanjem nakon pada.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s