Hajduk II – Hrvatski Dragovoljac 2-1 (Izvještaj)

Od ove utakmice nadalje, pokušat ću redovito pratiti utakmice bekavaca na Poljudu, s ciljem da se bolje upoznamo s igračima koji će ili neće za koju godinu igrati za prvu momčad Hajduka.

Neće to biti uobičajeni izvještaji na koje ste možda navikli, jer ne zanima me rezultat, ne zanima me druga liga kao takva, zanima me razvoj naših mladih igrača kroz drugu momčad.

Prije nego ocijenim igrače, objasnit ću sustav kojim to radim. Ja sam već u poznim godinama, a nemam na raspolaganju one kompjuterske sustave, što ima lošu stranu jer sam lišen pomoći suvremenih sredstava analize, međutim ima i dobru – ne mogu mi veliki znalci prigovoriti da sam laptop-stručnjak. Dapače, ne mogu mi prigovoriti da sam ikakav stručnjak.

Tako ja imam na raspolaganju zapisnik, svoja dva oka, potpomognuta cilindričnim naočalama radi astigmatizma, jednu kemijsku olovku, da ne kažem penkalu, zdrav razum i dobre namjere. Uz imena igrača dok traje utakmica stavljam male plusiće i minusiće za dobre ili loše poteze, velike pluseve i minuse za važne poteze, te još pokoju zabilješku sa strane.

Po svršetku utakmice to sve zbrajam, pa npr. oni koji imaju deset pluseva i osam minusa za mene budu bolji od onih s tri plusa, a bez minusa.

Na koncu, to je moj subjektivni dojam izvedbe igrača i momčadi, a svakome sudim pošteno, jer red je red. Pri tom ne zaboravljam da je svačija izvedba prvenstveno ovisna o trudu i kvaliteti svih 10 suigrača na terenu.

Pa evo kako sam ja vidio nastup naših bekavaca pojedinačno i skupno:

Grbić (-)  ostavljam ga neocijenjenim, jer premalo je posla imao. Kod gola nije imao nikakve šanse, osim toga sam zapamtio dva sigurna izlaska na centaršut i jedno odlično postavljanje kod šuta s distance. Grbić se postavlja kao kapetan ove momčadi, pa se njegove upute čuju svih devedeset minuta. Ako bih mu tražio prostor za napredak na osnovu ove utakmice, to bi definitivno bila igra nogom.

Relota (6) Premalo je sudjelovao u igri. Ono što je sudjelovao je bilo solidno, međutim morao bi se kao bek više nametnuti u napadačkom smislu. Smatram da bi i igra Hajduka (a pri tom ne mislim na bekavce) trebala uključivati više napadačkog doprinosa bekova. To se posebno osjetilo u drugom dijelu utakmice.

Bradarić (5,5) Slična ocjena kao za Relotu, sa sitnom razlikom da je nešto više griješio i još manje sudjelovao u igri.

Gruica (6) Nema razloga da se bavim previše njegovim učinkom, koji je bio sasvim solidan, ali riječ je o iskusnom drugoligaškom igraču koji je priključen ovoj momčadi da osigura iskustvo i mirnoću u obrani. Osigurava je i to je u redu, ali ja bih ipak volio da Hajduk u svojim unutarnjim rezervama ima mlade stopere koji to mogu odraditi na toj razini. Zaboga, govorimo o desnom stoperu.

Batarelo (6,5) Sasvim dobar, pravovremen, s nekoliko dobrih odigravanja prema naprijed.

Nejašmić (7,5) U prvom poluvremenu ga je bilo svugdje i bio je ključan igrač u sredini terena. Pravovremen u obrambenim zadacima, inteligentno se postavljao, a prema naprijed je dijelio točne lopte prema pravim koridorima. Dobra suradnja s Pasaričekom i stoperima, malo nedostaje lateralnog kretanja i uključivanja bočnih igrača.

Ćurić (6) Korektna utakmica, bez nekih posebnih grešaka, ali i bez velikog učinka. Dosta “nevidljivog” posla, ali puno prostora za napredak.

Pasariček (7) Prvo nešto na osobnoj razini. Omaleni i nabijeni igrač s brojem osam na leđima, s ponešto gegavim trkom izrazito me podsjeća na Vlašića. Momak je to koji ima kretnje školovanog nogometaša, tehnika mu je na zavidnoj razini, a i čvrstoća u duelu mu je kvaliteta. Ono gdje će morati puno poraditi su pluća. U prvom poluvremenu je bio među najboljima, jako puno sudjelovao u igri i to kvalitetno, a u drugom polako kopnio. Zadnjih dvadesetak minuta ga nisam primijetio na terenu.

Deliu (do 81) (6) Solidna partija, s jednostavnim rješenjima, ali i s premalo ritma i sudjelovanja u igri da bih ga hvalio. Može to i bolje.

Šego (do 65) (6,5) U prvom poluvremenu je bio jako dobar, ali ritam mu je pao još ranije nego Pasaričeku. Ima ovaj momak finu tehniku, ne treba ni zaboraviti da je s jedva napunjenih 17 godina i najmlađi u ovoj momčadi, pa mu to može biti opravdanje.

Delić (do 76) (8,5) Match-winner i apsolutno najbolji igrač utakmice. Sve najbolje što se dogodilo u igri Hajduka se dogodilo uz njegov najveći doprinos. Prodoran, jak i brz, s izrađenim šutom. Ako ostane na ovoj razini duži period, mislim da nema sumnje o njegovoj budućnosti.

Zamjene:

Kovačević (od 65) (-) Ostavio sam ga neocijenjenim čisto iz dobre namjere, jer iako je dovoljno dugo bio u igri, premalo je igrao za ocjenu.

Krajina (od 76) (-) On je stvarno premalo igrao, ali pokazao je agresivnost, a to uvijek volim vidjeti.

Blagaić (od 82) (-) Vidi pod Krajina.

Za razliku od prve momčadi, druga momčad Hajduka se na Poljudu ne libi igrati s dva napadača, s bekovima dignutima visoko, pri čemu se zadnji vezni, u ovom slučaju Nejašmić pojavljuje kao osigurač koji zatvara prostor ispred dva stopera.

Od početka se vidjela ideja trenera u kojoj bi težište igre bilo na toj strani gdje su Relota i Pasariček trebali raditi višak, i to je donekle funkcioniralo s tim da će njihova suradnja trebati još puno vremena da dođe do željene razine.

Taj pritisak na toj strani, u kojem su sudjelovali još po jedan napadač i ofenzivni vezni su oslobađali prostor drugom napadaču koji je imao slobodan koridor u sredini. Sličan je to mehanizam onom iz prve momčadi u kojoj Erceg ima ključnu ulogu izvlačenjem na lijevu stranu kad mu se priključe Hamza i Memolla, a Vlašiću bi se time otvarao koridor.

Ono što nije dobro, s obzirom na ciljeve koje ima druga momčad, a to definitivno nije plasman na tablici, nego odgajanje igrača za prvu momčad jest činjenica da se momčad na terenu intenzitetom i ritmom poprilično uklapa u drugu ligu.

Od ovako mlade momčadi igrača koji pretendiraju biti prvotimci Hajduka očekujem da pokazuju želju i veću od prvotimaca. Čini se da se oni zadovoljavaju rezultatom, a to im netko mora izbiti iz glave.

U usporedbi s njihovim protivnicima, oni imaju svemirske uvjete. I mladi su. Morali bi imati ritam trčanja koji će odskakati u ovom natjecanju.

Intenzitet je u drugom poluvremenu osjetno pao (što između ostalog vidim i po broju pluseva i minusa u svojem zapisniku, pa se vi rugajte mom sustavu…), što može biti posljedica naizgled sigurnog vodstva, ali tu imamo barem dva velika problema.

Prvo, vodstvo od dva nula je jedno od varljivijih u nogometu, što će potvrditi svi oni s iskustvom igranja te prekrasne igre, i daleko je od rezultata pri kojem si možete dopustiti opuštanje.

A drugo, i puno važnije, mlada momčad kao što je ova mora jurišati svih devedeset minuta, jer prvo što ovi momci moraju naučiti je da se za Hajduk može igrati samo punim srcem i bez kalkuliranja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s