Solin – Hajduk II 1-0 (Izvještaj)

Na stadionu kraj Jadra su ne tako davno i prvotimci Hajduka “imali papra”, tako da je ova utakmica bila odličan test za mlade bekavce. Batarelo, Prtajin i Teklić su jučer putovali u Vitez, tako da je danas u zadnjoj liniji počeo nominalni član prve momčadi, Ismajli.

Utakmica je mirisala na nula – nula, Hajduk je puno više bio posvećen razbijanju protivničkih napada nego nekoj kreaciji i to je cijelu utakmicu radio solidno, čak i nakon što je u šezdesetoj minuti ostao s igračem manje.

Dvije prave šanse koje su domaćini stvorili, Grbić je bravurozno zaustavio. Nažalost, jednom je kiksao, i to je bilo dovoljno za pobjedu Solina. Hajduk je, što je poprilično nelogično, tek suočen s vodstvom domaćina i s deficitom u kadru, krenuo napadački i složio nekoliko kombinacija.

Grbić (5,5) Nije mu bilo lako danas. U prvom poluvremenu imao je puno problema s ispucavanjem lopti, jer bura je vraćala svaku nazad prema njegovom golu. U drugom mu je smetalo sunce jer je solinski stadion tako orijentiran. Imao jednu bravuroznu intervenciju, kod ostalih bio siguran. Kod gola bih mu mogao pronaći puno olakotnih okolnosti, od spomenutog sunca, do nepravilne reakcije suigrača u zidu, do nezgodnog travnjaka, međutim činjenica je da takav gol ne smije primiti. Iskustvo više, za koje je dobro da ga skuplja u ovakvim utakmicama. Za razvoj je bolje biti prvi vratar u drugoj momčadi, nego drugi u prvoj,

Bradarić (6,5) U prvom poluvremenu dosta samozatajan, bez puno izlazaka prema naprijed, ponešto uvjetovan valjda i tim igranjem uz vjetar. U drugom poluvremenu potpuno druga slika i napokon taj bek o kojem sam čuo puno toga dobroga. Ima nešto u njemu, ali trebat će puno raditi da bi stekao naviku stalnog ponavljanja uz crtu.

Barišić (6) (do 74) Nekoliko dobrih izlazaka i puno dobrih zatvaranja. Težište igre je bilo na drugoj strani većinom, ali on je svoj dio posla obavio korektno.

Gruica (6) Protiv “svojih” je bio dobar, na koncu završio i u špici napada.

Ismajli (6,5) Odlično odrađen posao. Vidi se razlika u čvrstoći, pa igrač koji nije standardan u prvoj momčadi, među bekavcima pokazuje da može biti u rotaciji za prvu momčad. Ta čvrstoća je ono što mladići iz ove momčadi moraju steći prije nego uopće pomisle da su spremni nastupati za prvu momčad.

Nejašmić (7,5) Najbolji među bijelima. U prvom poluvremenu sam mu izbrojao 12 oduzetih i presječenih lopti. Ima ga svugdje, tek je na samom koncu utakmice malo okopnio, ali to je i logično s obzirom na to da je Hajduk i nakon što je ostao bez igrača u veznom redu nastavio igrati s dva napadača, pa su trojica morala pokrivati ono što su u prve dvije trećine utakmice pokrivala četvorica.

Ćurić (5,5) Bio je solidan, dosta trke i zatvaranja, ali oba žuta kartona su bila potpuno bespotrebna i naivna. Cijena odrastanja, nadam se da će mu ovo biti dovoljno upozorenje.

Pasariček (6) Danas je više tražio loptu i težio kombinatorici, ali opet je kopnio protekom vremena. Danas i njemu može biti opravdanje igrač manje s kojim je bio suočen, ali ne mogu se oteti dojmu da bi morao skinuti pet kilograma.

Palaversa (6) (do 64) Benevolentan sam prema ovom momku, koji je (uz Šegu) najmlađi, i koji teži igri. S obzirom na godine, dosta je čvrst u duelu, a reakcije su mu logične i jednostavne. Poneku izgubljenu loptu u opasnoj zoni mu treba tolerirati, jer važnije je da se razvija u smjeru kreacije, iskustvo će doći s vremenom.

Šego (6) (do 76) Nije se naigrao, iako se trudio otvarati i dolaziti po loptu. Nekoliko dobrih poteza ali kao što smo napomenuli u uvodu, nije bilo kreacije u igri u kojoj bi došao do izražaja.

Delić (5,5) Zadnji put sam napisao da je napadač koji da gol uvijek dobar. Ono što mladić s potencijalom kakvog ima Ivan treba naučiti da napadač može biti dobar i bez da postigne zgoditak. Na momente se terenom kreće kao oni legendarni drugoligaški centarfori iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji su sve znali, ali su živjeli samo za golove. Te navike se treba osloboditi odmah i zauvijek. Ne živi se od talenta, nego od teškog rada. Pokazao želju tek zadnjih petnaestak minuta, ali to nije dovoljno u ovoj fazi razvoja.

Zamjene nisu pokazale puno, Kovačević (od 76) je unio živost u napad zadnjih petnaestak minuta i probudio pritom i kolegu Delića, Dino Skorup (od 64) je korektno odradio posao u sredini terena kad je trebalo trčati za dvojicu nakon isključenja Ćurića, a Šeparović (od 74) nije ostavio neki poseban dojam.

Za zaključak ću napisati nešto o onome što sam spomenuo kod ocjenjivanja Palaverse; smatram da bi ove mlade igrače trebalo školovati tako da ih se oslobodi i da ih se potiče da nalaze brza rješenja s više rizika i kombinatorike.

Za sada, još uvijek igraju s jako malo rizika, ne znam je li to namjera vodstva, mogu se samo nadati da nije. Naravno, možda je to samo moj dojam, ali imperativ rezultata nemaju (ili ga u svakom slučaju ne bi trebali imati) tako da bih radije vidio deset pokušaja duplog pasa u zadnjoj trećini od dodavanja uz crtu “na sigurno”.

p.s. na koncu ću spomenuti i tri mlada igrača u suparničkom taboru: Denija Jurića, koji se nije naigrao pored Ismajlija i Gruice, ali se neumorno otvarao i borio s njima, Ninčevića koji je pokazao da zna ući u šansu i napasti prostor na pravi način i stopera Taraša koji svojom staturom i fizičkim potencijalima izgleda kao da bi mogao izrasti u solidnog igrača.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s