Vojnici kluba

Danas neću o utakmici. Dovoljno joj važnosti pridaju drugi. Godinama pišem kako ja gledam na Hajduka, pa shodno tome ne vidim razloga da se današnjoj utakmici posvetim ikako drugačije nego ostalima.

Koliko sam ja shvatio ovu našu borbu, borimo se za drugačiji Hajduk od onog kojeg smo imali zadnjih nekoliko desetljeća. Možda ja griješim, možda sam ja u manjini, ali to mi nikad nije problem.

Kad napišem drugačiji, kad kažem drugačiji, onda to doista i mislim. Ja se borim za demokratski, transparentni, časni i pošteni Hajduk.

U svakoj borbi, a posebno u onoj koja pokušava mijenjati paradigme i načine razmišljanja, nužno se treba boriti i sa samim sobom, jer teško je mijenjati mentalitete, teško je zatomiti Pavlovljev refleks koji smo razvili desecima godina.

Sintagma iz naslova nije slučajno odabrana. Desecima godina mnogi novinari su na Poljudu bili vojnici kluba. Nisu reagirali na strašne stvari koje su se događale pod zapadnom tribinom, nego su, neki iz koristi, a neki zbog toga što su bili “vojnici kluba” šutjeli o svemu onome lošem što se događalo.

Ja nisam ničiji vojnik. Ne namjeravam se boriti u vojnoj formaciji, jer ono za što se ja borim nije i neće nikad biti militaristička organizacija, previše sam pacifist i previše zaljubljen u šarenilo demokracije da bih stao u stroj i slušao zapovijedi.

Jučer sam dobio svoje prvo #pivaj. I neka sam, moralo je i to jednom doći. A dobio sam jer sam prenio tekst koji je napisao jedan od mojih kolega, koji se podudarao s mojim viđenjem trenutnog stanja na Poljudu.

I prenio sam ga ne razmišljajući o tome koja je sutra utakmica, ne razmišljajući kome to od struja na Poljudu odgovara, a kome ne, prenio sam ga jer sam ja mislio (i još uvijek mislim) da je vrijeme da se objavi jedan takav tekst.

Rekao je jedan pametan kojeg znam da se s nedostacima demokracije može boriti samo s još više demokracije, i s time sam suglasan do neba. Što bi u demokraciji trebao učiniti novinar (koji pri tom voli klub barem jednako, a sigurno više od većine onih koji klub vode) kad ima informaciju da se u klubu događa nešto (po njegovu mišljenju) loše?

Šutjeti kao dobar vojnik kluba, pustiti da stvari idu u lošem smjeru u ime “viših ciljeva” postavljenih od tko zna koga?

Pa taj autizam imamo u organizaciji protiv čijeg se načina borimo svim srcem, zar ne? Ničim se ne smije remetiti mir svetih krava u repki, jer sveti cilj je plasirati se na neko tamo prvenstvo, zar ne?

I sad očekujete da se mi, koji se borimo protiv toga, u slučaju kluba koji nam znači jednako, ili čak i više nego ta reprezentacija ponašamo onako kako se očekuje u glavama onih odgojenim na svetinjama i svetim kravama?

Neće ići.

Igrači Hajduka nisu svete krave, nego igrači Hajduka, profesionalni nogometaši dobro plaćeni da igraju. Nekoliko puta sam napisao da od njih očekujem borbu, borbu i samo borbu.

Od uprave Hajduka očekujem transparentno i stabilno vođenje kluba, a smjene trenera nakon svake krize igre ili rezultata su besmislene i štete klubu.

A ako to nekome remeti njegov sveti mir pred hiperultravažnu utakmicu s Dinamom, baš dobro!

Jer vrijeme je da se poremeti mir. Vrijeme je da se ti igrači trgnu i počnu raditi ono što trener i navijači traže od njih.

Vrijeme je da pokažu da, ako već nisu vojnici kluba (a nisu nego su osoba svatko za sebe), da imaju dovoljno karaktera u sebi da odigraju za sebe, trenera koji ih je podigao i navijače koji ih podržavaju i kad to ne zaslužuju.

Ili mogu odigrati kao protiv Splita u kupu lani, pa se nadati novom treneru.

A novog trenera sigurno neće zazivati Vinko Vuković, koji ga je proglasio najboljim nakon Ivića, a bome neću ni ja, koji sam zagovarao da se jednom Pušniku da još bar godina dana, bez obzira što sam vidio koliko grešaka radi, jer sam smatrao, i još uvijek smatram da je vrijeme da jedan trener ostane na klupi barem pet godina u kontinuitetu.

Jer jedino tada će trener biti šef u svlačionici, a ne igrači, njihovi agenti ili netko treći.

Ajmo, bijeli!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s