Ivanov izbor

Znam jednog momka koji je u subotu imao brucošijadu u Zagrebu. Brucošijada na fakultetu je samo jednom u životu, i nakon što se doživjela matura, prava je to večer za ulazak u svijet odraslih, prigoda je to za možda i neke prve ozbiljne ljubavi, prigoda je to za upoznati ljude s kojima ćeš dijeliti studentski život narednih 5 ili više godina.

Taj momak je u subotu ujutro, umjesto da se obrije i odabere što će obući za tu posebnu večer, iz maglom obavijenog Zagreba, u društvu svojeg oca krenuo autocestom prema jugu.

Hajduk je dočekivao Rudeš.

Nevažna je to utakmica za 99,99 % čovječanstva, potpuno nevažna u sportskoj povijesti, potpuno nebitna čak i za većinu ljubitelja nogometa. Kad se za dvadeset godina budu pisali sportski almanasi, ta će utakmica biti samo jedan redak u nekoj koloni nevažnih rezultata koji su ostali zabilježeni u doba onoga što će se neminovno nazivati močvarno doba hrvatskog nogometa.

Nikoga za dvadeset godina neće biti briga što je Hajduk tu utakmicu izgubio, malo tko će se i sjećati da je to bila jedna od onih utakmica na kojoj je ekipa sa sjevera prijetila igračima zbog pristupa, jer bilo je takvih u povijesti puno, a bit će ih i za deset i za dvadeset godina.

Za dvadeset godina, Ivan, jer tako se zove mladi brucoš o kojem pišem, će vjerojatno biti diplomirani inženjer, možda i oženjen čovjek. Ako bude sreće imat će i sina ili kćer.

I neku tamo maglovitu subotu ujutro, on će sjesti u auto sa svojim sinom ili kćerkom i krenuti opet prema jugu. Ponosni djed će ih dočekati ispred svojeg stana i ukrcati se u auto, sa šalom u ruci.

Jer svi ovi koji misle da je važnija brucošijada, ili da je važnija trenutna pozicija na tablici od onog osjećaja koji Ivan ima kada izađe iz auta i ugleda Poljud će do tada otpasti.

A ostat će svi oni ivani i ivane i svi mi koji znamo zašto smo tu.

I ostat će Hajduk.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s