Izgradnja kluba, izgradnja momčadi i izgradnja rezultata

Igra Hajduk sutra u Rijeci. Svakakve najave čujem, svakakvih procjena ima, a želja je samo jedna. Pobijediti.

Realnost je, nažalost, takva da apsolutno ničim nemamo potkrijepiti optimizam, osim velikom željom. Da se razumijemo, može Hajduk sutra pobijediti, može i izgubiti pet razlike, ali realno, Rijeka je jedini i apsolutni favorit.

Što je poanta ovog uvoda? Pa to da su Rijeka i Hajduk krenuli dijametralno suprotnim putevima. Vrijeme će pokazati koji je ispravan, a možda su i oba ispravna, što ne znači da bi put kojim je krenuo Hajduk bio ispravan za Rijeku, ili obratno.

Hajduk je nakon što je gotovo okončao u stečaju okrenuo sve naopako i započeo sasvim novi proces, od nule. Korak po korak, s puno koraka unazad, pa ponovo, ali od temelja, od izgradnje sustava u klubu, od izgradnje samoodrživosti, ne razmišljajući previše o sadašnjosti.

Rijeka je krenula obratno, od momčadi, od rezultata, u nadi da će joj to donijeti stabilnost i samoodrživost.

Pričati o uspješnosti bilo kojeg od ova dva modela je besmisleno u nekakvom periodu kraćem od petnaestak godina.

Činjenica je da Rijeka ima izgrađenu momčad, s glavom i repom, da ima samo jednog gazdu u svlačionici, koji možda dolazi do kraja svog ciklusa, ali onaj koji će doći iza njega dolazi na mjesto gdje se zna da je trener glavni.

Naša momčad je u stalnom procesu promjena, mijenjaju se treneri, kondicioni treneri, načini rada, pa bez obzira na to što je prometnost u Hajdukovoj svlačionici u zadnjih par godina manja nego u riječkoj, ona riječka djeluje stabilnije.

Hajduk je čak i uspio donekle izgraditi nekakvu momčad, ali nije ni blizu toga da izgradi rezultat, jer za to treba još puno više od toga. Između ostalog i malo sreće, ili barem izostanka nesreće. A više od svega strpljenja, čega u ovim krajevima nasušno nedostaje.

I zato je Rijeka sutra favorit.

O procesima u hrvatskim klubovima je zanimljivo pričati i zanimljivo ih je analizirati, jer doista tu ima svega. Projekti tipa Kamen Ingrad ili RNK su oni koji pokazuju sav besmisao priče o mecenama koji će ulagati novac bespovratno, i o njima ne treba uopće trošiti riječi.

Projekt Rijeke je po meni ovakav kakav jest dugoročno neodrživ, ali Rijeka sa svojim gospodarstvom i snagom grada, a posebno Luke Rijeka kao takve, može financijski podnijeti jakog i stabilnog prvoligaša ako vodstvo kluba bude dovoljno sposobno da kupuje i prodaje igrače pametno.

Pitanje je samo koliko u Rijeci kao gradu ima volje baviti se sportom, i trošiti svoje vrijeme na njega. Tradicionalno, taj grad je potpuno netipičan za Mediteran i ima jedan svoj poseban mentalitet, što ga i čini toliko drugačijim od ostatka zemlje.

Slično je s Istrom ili Međimurjem, u kojima novca ima više nego u svim drugim regijama, ali oni su odlučili da će ga trošiti na razvoj, a ne na sportske uspjehe.

Hajduk, sa svojim potencijalom, sa svojom vulkanskom energijom, bi uskoro trebao biti gotovo pa nezaustavljiva sila, jer uz energiju i potencijal, potreban je samo zdrav razum koji će iskoristiti nepresušan talent koji raste na ovim prostorima, a ljubav i energiju osjećaja onih koji vole Hajduk usmjeriti u pozitivnom smjeru, koji će osigurati financijsko blagostanje.

Hajduk je jedini u ovoj zemlji kojemu ne treba pomoć od države ili lokalnih vlasti, Hajduk može to sve sam. Od lokalnih vlasti i od države mu samo treba da mu omoguće normalno poslovanje i normalno natjecanje. Kad to dočeka, onda ćete shvatiti o čemu je to Kek pričao prije godinu ili dvije kad je rekao da je Hajduk vulkan koji će biti nezaustavljiv kad se prelije.

Kao jedini pandan Hajduku vidim Osijek, koji u Slavoniji talenata ima jednako, ako ne i više koliko i Dalmacija, pa pametnim radom može biti ozbiljan klub s velikim ambicijama. Sa stranim novcem, zašto ne?

Dinamo namjerno ne spominjem, jer Dinamu tek predstoji katarza za koju će ova Hajdukova biti dječja igra, ali Dinamo će uvijek ostati jedini klub usporediv s Hajdukom u ovoj zemlji.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s