Alo, lave…

Počelo je. Svakodnevni reality show pod radnim nazivom „I ja želim postati predsjednik Hajduka“.

Svega ćemo se naslušati, nagledati i načitati u sljedećih nekoliko tjedana. Već je počelo, već mediji polako pronalaze tipove koji će uhvatiti dan ili dva medijske pažnje, upisati negdje u c/v „tražili su me da vodim Hajduka, ali nisam bio dostupan“, tipove za koje nitko nikad nije čuo, ili tipovi koji nisu nikad uspjeli u ničemu konkretnom.

Osim takve zabave, ima i druga, puno opasnija, a to je čačkanje po imenima možda i stvarnih kandidata, legitimnih, koji imaju neke svoje poslove, dobro plaćene, uhodane i ugodne poslove, kojih se neće odricati da bi bili u novinama ili na televiziji jedan dan.

Možda bi ih se i odrekli za poziciju predsjednika/ce kluba kao što je Hajduk, ali dug je i složen put do toga, i strah me je da će dosta vrhunskih kandidata u startu otpasti zbog toga.

Tko je ikad u životu bio nadređen jednoj jedinoj osobi u bilo kakvom poslu, može shvatiti složenost pothvata vođenja velikog sustava. Za takva mjesta traže se ljudi koji su sposobni upravljati mnoštvom različitih procesa, različitih osobnosti, različitih izazova. Menadžeri moraju znati i zadovoljiti vlasnike, moraju im osigurati nekakav profit, a ono što je osnovno, to treba raditi kontinuirano, iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu.

A u Hajduku još k tome treba zadovoljiti i navijače, bili oni vlasnici ili ne. I svaki, baš svaki od njih zna bolje od predsjednika. Ima takvih vlasnika svugdje, ali samo pametni vlasnici znaju da je bolje upravljanje predati profesionalcima.

I zato, dame i gospodo kandidati, ne morate podilaziti navijačima. Oni navijači koji su i vlasnici, oni koji su članovi, koji doniraju svoj novac za otkup dionica, oni ne umišljaju da znaju sve bolje od drugih.

Oni samo traže od vas da budete iskreni, pošteni i stručni. Ne zanima ih populizam, dapače, imaju jedan zajeban, dalmatinski nerv (pa makar često i nisu Dalmatinci) koji takvo ponašanje u startu vidi kao redikulizam i automatski vas sprema u ladicu sa Ćirom Blaževićem i sličnim tipovima.

Kriterij je postavljen visoko, traži se stručnost, radišnost i apsolutno poštenje. Ako imate nekakve iluzije da je Hajduk u rukama ulice, pa ćete vi doći i nešto provlačiti ispod žita za svoju korist, okanite se ćorava posla.

Znam da su vam u medijima rekli da su u Torcidi huligani i divljaci, a da su u NH neki mekani tipovi kojima možete prodavati demagogiju.

E, pa odmah u startu da se razumijemo. Više plemenitosti i pameti ima u Torcidi i NH nego vi možete zamisliti, a kad biste ih sve skupa pobliže upoznali, iznenadili biste se koliko raznovrsnih znanja među njima ima. Navijači Hajduka su najzahtjevniji poslodavac kojeg možete zamisliti.

A s druge strane, boljeg gazdu ne možete zamislit. Osigurajte firmi stabilnost, nekakav profit, tu i tamo neki sportski uspjeh, uz to budite pošteni i ne sakrivajte ništa, a onda vam jamčim da će vas na ramenima nositi po Rivi i uvesti vas u legendu.

napomena: tekst je napisan u muškom rodu, ali kako smo pravilno upozoreni nakon emisije u srijedu, ne podrazumijevam da predsjednik/ca neće biti žena, jednostavno je pisano na ovaj način da se ne bi izgubilo na stilu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s